Jangan risau sebenarnya kulit sensitif boleh dirawat ! Caranya sangat mudah dan selamat untuk kulit kembali mendapatkan segala kebaikan dan kembali pulih dan sihat.

.

Ini Adalah Antara Cara Untuk Merawat Kulit Sensitif

.

GUNAKAN PELEMBAP WAJAH – Untuk yang mempunyai masalah kulit kering dan sensitif gunakan kaedah ini untuk kembali lembapkan kulit. Sebahagian besar kulit mempunyai kira-kira 80 peratus air, tetapi permukaan kulit hanya menampung hingga 30 peratus air sahaja. Untuk menyembuhkan dan melindungi kulit wajah sensitif dari keradangan dan jangkitan, maka kelembapan di lapisan permukaan perlu untuk dipertahankan. Pelembab mengembalikan kelembapan kulit wajah. Elakkan pelembap yang mengandungi minyak yang berlebihan.

.

GUNAKAN SUN PROTECTOR FACTOR (SPF)  – Sun Protector/Sunscreen atau Sun Block sebenarnya amat penting untuk kulit. Sun Protector berfungsi untuk melindungi kulit kita dari terdedah dengan pancaran matahari. Untuk menjaga kolagen dan melanin dalam kulit wajah kita, lebih baik untuk melindungi dengan Sun Protector. Jangan menggunakan SPF yang berlebihan kerana boleh menyebabkan kulit berminyak dan pori terbuka dengan luas. Elakkan Sun Protector yang yang mengandungi wangian, bahan berasid dan minyak.

.

PILIH PEMBERSIH MUKA YANG SESUAI – Ramai orang menggunakan pembersih untuk menghilangkan lebihan minyak dan kotoran. Namun, tak ramai memilih produk yang benar-benar sesuai dengan wajah. Jika kita dah memakai produk itu lebih enam bulan tetapi masih tiada perubahan, mungkin produk itu tidak sesuai untuk kita. Kita juga perlu memilih pencuci semula jadi bagi memastikan kulit kita terjaga dan dicuci sambil merawat.

.

ELAKKAN PEMAKAIAN SCRUB MUKA DENGAN KERAP – Walaupun kita mencuci wajah dua kali sehari, cara yang terbaik adalah tidak menggunakan scrub wajah lebih daripada sekali atau dua kali seminggu. Untuk seseorang dengan kulit sensitif, cucilah dengan lembut, dan kurangkan penggunaan scrub yang boleh merangsang kulit kita.

.

PRODUK KOSMETIK YANG SELAMAT – Pilih produk kosmetik yang sesuai. Pilih produk yang tidak hanya mempunyai antioksidan yang kuat, tetapi juga bahan-bahan anti keradangan. Cuba menggunakan serum. Ia bukan hanya mengandungi vitamin C yang baik untuk pertahanan kulit, tetapi juga mengandungi antioksidan.

.

PENGAMBILAN MAKANAN YANG SIHAT DAN SEIMBANG – Perkayakan makanan kita dengan pengambilan rempah yang anti keradangan, misalnya kunyit, halia, kayu manis dan lada hitam. Manfaatkan rempah-rempah untuk mengurangkan keradangan pada kulit, dan mencegah garis-garis halus dan kedutan. Elakkan mengambil makanan yang tidak sesuai dengan kita jika kita mengalami masalah alergik. Elakkan makanan bergoreng atau berminyak, lebih baik ambil makanan yang natural dan tanpa proses.

.

Mencari skincare yang berasaskan semulajadi malah memberikan kesan terbaik untuk kulit wajah ?

SIRIM BERHAD telah menghasilkan skincare yang terbukti berkesan yang dikaji oleh 12 orang saintis terpilih yang memafaatkan Enzim Nenas. Enzim Nenas bukan sahaja merawat wajah malah memberikan kelembapan maksima.

.

ENSUTOUCH terdiri daripada pencuci muka, sleeping mask, dan Serum. Ketiga tiga produk ini membantu kulit agar lebih sihat dan akan memudarkan jeragat serta dalam masa yang sama mencerahkan kulit. Ia terbukti berkesan kerana Ensutouch telah melalui ujian klinikal ke atas 100 individu untuk memastikan Bromex Bioactive  dapat memberikan kesan yang terbaik. 

Untuk pengetahuan lanjut, boleh terus ke whatssap Ensutouch !