Jeragat sering terjadi mengikut corak seperti berikut :

63% akan kelihatan sekitar hidung dan dagu

21% akan terjadi di sekitar pipi dan hidung

16% biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jeragat sering terjadi kepada individu yang mudah terdedah kepada sinaran ultraviolet, atau bagi wanita yang mengambil pil hormone. Jeragat kerap kali kepada wanita berbanding lelaki dan jarang-jarang terjadi kepada gadis. Jeragat lebih kerap terjadi kepada wanita yang sedang mengalami perubahan hormone.

80% wanita mengandung sering mengalami jeragat yan dipanggil “mask of pregnancy”.

Jeragat boleh dikategorikan kepada 3 jenis :

Epidermal – atau bahagian atas lapisan sel kulit. Jeragat epidermis ini mudah dirawat dan sesuai untuk mengguna krim dan sabun

Dermal – terjadi dbawah lapisan sel kulit. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika mengambil ubat/remedy makan seperti Sepia 200, Melasma Free dan lain-lain.

Campuran – terjadi kedua-dua jenis jeragat Epidermal dan Dermal. Jeragat dibawah lapisan kulit tidak sesuai untuk mengguna krim dan sabun tetapi lebih berkesan jika menggunakan sleepingmask dan Serum Ensutouch. Gabungan lengkap yang mampu merawat lebih lebih lagi ketika kita tidur. Proses lebih berkesan kerana Kulit kita akan membentuk cell baru ketika pukul 12 hingga 3 pagi.

Warna Jeragat dan Bentuk

Jeragat yang terjadi di epidermis (epidermal) berwarna coklat cair dan akan kelihatan lebih gelap jika dilihat dibawah lampu

Jeragat dermal akan kelihatan keperangan dan tidak kelihatan lebih gelap jika dibawah lampu.

Jeragat campuran berwarna coklat gelap, jika diteliti dibawah lampu pemeriksaan akan kelihatan lebih gelap atau kadang-kadang tidak ada perubahan.

Masalah Muka Terdiri Berpunca Dari Sinaran Uv (Luaran), Lebih Dikenali Sebagai ‪ JERAGAT.

 – Jeragat boleh dielak dengan penggunaan produk yang mengandungi SPF. Tapi bila Jeragat dah ada atas kulit, penggunaan SPF saja tak cukup. Produk SPF akan hanya kawal Jeragat dari terus bertambah gelap (jeragat) dan semakin banyak. Perlu gunakan produk yang mengandungi bahan yang berupaya membantu melanin supaya warna yang dihasilkan oleh melanin menjadi pudar.

Disini penggunaan Skincare semula jadi amatlah penting, kerana dengan skincare yang bagus dapat membantu melicinkan kulit serta memperbaiki kulit untuk lebih sihat dan lembut. SIRIM BERHAD telah mencipta Ensutouch. Iaitu skincare terbaru yang mengunakan enzim sebagai bahan aktif dan merupakan kosmetik pertama di Malaysia yang mengunakan enzim sebagai bahan aktif.

Enzim ni mampu memberi kesan yang cepat kerana molekul molekul enzim mudah untuk meresap ke dalam salur kulit kita.

Paling penting seperti Ensutouch sendiri mempunyai kajian oleh 12 orang saintis SIRIM BERHAD yang mengunakan Teknologi Hijau.

Selain itu berpunca dari toksik (dalaman), lebih dikenali sebagai ‪PIGMENTATION.

– Pigmentasi boleh dielak dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Lebihkan sayuran & buah. Minum air masak secukupnya. Bila pigmentasi dah mula muncul di kulit, penggunaan produk skin care saja tak mencukupi. Perlu ‪‎detox untuk kurangkan toxin dalam badan. Bila toxin berkurangan, pigmentasi akan pudar.

Berhati-hati bila memilih produk untuk memudarkan jeragat. Jangan mudah terpedaya dengan janji-janji yang mengatakan jeragat boleh hapus dalam masa 3-7 hari. Periksa betul-betul supaya tak jadi mangsa hydroquinone, mercury, tretinoin.

Pastikan setiap produk yang anda gunakan adalah dari bahan semulajadi dan mempunyai kelulusan KKM dan HALAL dari Jakim. Tiada produk setanding dengan Ensutouch di Malaysia. Ensutouch adalah pilihan utama anda kerana tiada kesan sampingan dan 100% menggunakan bahan semulajadi.